10 voordelen van een daktuin

Delen is lief!

Nog op zoek naar een reden om nu eindelijk werk te maken van een daktuin of dakterras? Laat je dan overtuigen door onze 10 voordelen van een daktuin.

lounge dakterras fyto

1. Ook in de stad genieten van je tuin

Je woont op een verdiep en hebt geen toegang tot een tuin op het gelijkvloers? Maar misschien heb je wel een balkon of dak waar een daktuin op past? Wel, voor een daktuin heb je niet veel plaats nodig. Met enkele vierkante meters kan je al aan de slag. Je kan een grasmat en wat planten als decoratie gebruiken. Zo heb je meteen meer groen in je buurt. Ideaal als de temperaturen wat oplopen, maar ook in de winter om een frisse neus te halen.

2. Betere isolatie

Met een daktuin heb je ook meteen een extra laag isolatie door de grasmat of een andere soort kunststof. Dit maakt het ook aangenamer in de zomer of de winter binnenin je woonst. Dit zijn twee vliegen in één klap!

lounge dakterras fyto

3. Goed voor het milieu

Bij een daktuin horen natuurlijk planten, anders zou het er wat sober uitzien en dat willen we uiteraard vermijden. Een dakterras moet er vrolijk en gezellig uitzien en een plantje helpt hier sowieso bij. En je draagt je steentje bij aan het milieu verbeteren, want groene planten produceren namelijk zuurstof. Ze nemen afvalstoffen uit de lucht op en geven zuurstof af.

4. Meer plaats, meer ontspanning

De meeste mensen die in de stad wonen hebben geen of geen grote tuin. Een daktuin is dus uitbreiding van de leefruimte. Het is de ideale plaats om een feestje te geven, een barbecue te doen, of gewoon te ontspannen na een zware dag op je werk. In plaats van in de zetel te ploffen, ga je naar je groene daktuin met een lekker drankje en geniet je nog van enkele zonnestralen. En zo heb je ineens nog wat vitamine D binnen!

10 voordelen van een daktuin fyto

5. Meerwaarde aan je woonst

Een daktuin is ook een meerwaarde aan je huis of appartement. Dit is een pluspunt als je je woning zou willen verkopen. Daarom is investeren in een daktuin alvast een goed idee.

10 voordelen van een daktuin fyto

6. Meer opbrengst zonnepanelen

Een daktuin met veel groen word veel minder warm dan een gewoon dak. Een gewoon dak kan bijvoorbeeld tot 50°C of meer worden. Dit is niet optimaal voor zonnepanelen. Deze brengen immers meer op in een koelere omgeving.

7. Helpt aan het behouden van ecologisch evenwicht

De laatste tijd worden de bijen met uitsterven bedreigt. Ze hebben het vooral moeilijk met overleven in de stad. En zonder bijen kunnen planten zich niet voortplanten, dit betekent dat er vele planten zullen uitsterven. Dus door een daktuin te plaatsen kunnen de bijen beter overleven in uw buurt.

8. Geniet van je eigen moestuin

Je kan in je daktuin een moestuin plaatsen en hier zelf meerdere soorten groenten in kweken. Hierdoor zal je minder naar de supermarkt hoeven te rijden en heb je steeds groenten in huis om gezond te eten.

10 voordelen van een daktuin fyto

9. Optie: houten dakterras

Wanneer u niet per se een tuin wilt op uw dak, kan u ook kiezen voor een houten dakterras. Een houten dakterras geeft een mooi uitzicht en ook een meerwaarde aan uw woning. U kan op uw dakterras (of in uw daktuin) bv. een kleine vijver plaatsen met wat vissen in. En wanneer u een koepel hebt kan u deze door uw dakterras laten komen en gebruiken als toegang.

10.   Waterbuffer

Planten nemen samen met het substraat (of de onderlaag), ongeveer de helft van het regenwater op en laten dit zachtjes terug los. Dit voorkomt verstroppingen en riooloverstromingen.

Overtuigd? Wil je ook weten wat er mogelijk is op jouw dak of dakterras?
Neem dan vrijblijvend met ons contact op.

Delen is lief!